Mehmet Sümbül 1938 Yılında Bostanlar Köyü Göller mahallesinde doğdu.
1965 yılında Adana Göğüs Hastalıkları hastanesinde meslek hayatına başladı. Burada mesleği tam öğrendikten sonra kendi isteği üzere 1969 yılında İstanbul Çamlıca M.S.B Göğüs Hastalıkları Hastanesine tayin edildi. 1981 yılında laborant oldu. Tüberküloz Araştırma Merkezi baş teknisyenliğinden 1992 yılında emekli oldu. Emekliliğinden sonra TEMA Vakfı gönüllü üyesi oldu. Daha sonra TEMA Vakfından ayrılarak çevreci ve ağaç sevdalısı, Türkiye gönüllüsü olarak doğup büyüdüğü baba ocağı olan Bostanlar köyü Göllüler mahallesine geldi. Göllüler mahallesinin mezarlığındaki ormanı sökerek yerine köy halkıyla birlikte planlı, projeli karma çam fidanı diktiler. Bununla da yetinmeyip mahallesinin mezarlığına; park, otopark, bir namazgâh ve iki çeşme ile bir musalla taşı yaptırdı. Bostanlar köyü merkez mezarlığını ise kızılçam fidanları ile süsledi. Pirsultanlı köyünün merkez mahallesinde Mehmet Kahyaoğlunun yeni mezarlığına fıstık çamı fidanları dikerek birde çeşme yaptırdı. Daha sonra Bostanlar köyü Kaşobası Mahallesi mezarlığına fıstık çamı fidanları dikti. Buraya; bir musalla taşı, bir çeşme ve bir tanede cenaze alanı yaptırdı. Karagedik köyünün yeni mezarlığına fıstık çamı fidanları dikti. Ayrıca buraya da; çeşme, musalla taşı, cenaze alanı yaptırarak ilköğretim okulunun çevresine de fıstık çamı fidanları dikti. Karkın köyündeki yeni mezarlığa da fıstık çamı fidanları dikti.
Ozan Mehmet Sümbül küçük yaşlarda şiir yazmaya başladı. Şiirlerini; aşık Ferahi, Karacaoğlan ve Yunus üslubuyla kaleme aldı. Eserleri; Sabah, Milli Gazete, Türkiye, Tercüman, Yeni Devir, Bir Nisan, Güzel Düziçi Zekice ve Sabır gazetelerinde zaman zaman yayınlandı. Ayrıca; Ana dergisi, Size dergisi ve Ozan dergisinde de beyit beyit sayfa sayfa yayınlandı. 2000 yılından sonra beste çalışmalarına ağırlık veren ozanımız Mehmet Sümbül, şiirlerini yanık kavalıyla besteledi. Bestelenen birçok eseri Türkiye Radyoları repertuarı girmiştir.
TRT, STV, Kanal 7, TGRT gibi televizyon kanallarında yayınlanan bazı dizilerde; hoca, dini reis ve hızır dede olarak rol aldı.
Ozanımız Mehmet sümbül´ün şiir ve bestelerii; Gurbet kuşu 1, Gurbet kuşu 2 (Kainatın Güzeli Akrostis Gülbahçesi), Gurbet kuşu 3 (Barış ve Türküler) Gurbet kuşu 4 (Derlemeler ve Gelen mektuplar) isimli kitaplarında topladı.
Mehmet Sümbül evli ve 4 çocuk babasıydı.
Haber: Zeki Kurultak